Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha tarta z pianką poziomkową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
jajko 1
aromat waniliowy 1 sztuka
cukier puder 2-3 łyżki
galaretka poziomkowa 2 opakowania
śmietana 30% 350 ml
truskawki świeże

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha tarta z pianką poziomkową

Jest to ilość składników potrzebna na tarte o średnicy 27 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąkę i cukier puder przesiewamy razem, dodajemy zimne masło i widelcem lub palcami rozdrabniamy z mąką i cukrem. Następnie dodajemy jajko i aromat waniliowy, zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulkę i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. W tym czasie rozpuszczamy 2 galaretki w 400 ml wody (gorącej). Śmietanę przekładamy do miski i ubijamy ale nie na sztywno, wystarczy żeby była gęsta. Galaretkę studzimy. Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i wałkujemy je na grubość 3-4 mm, przekładamy do formy na tarte, Po dopasowaniu ciasta do formy i odcięciu zbędnych wystających poza nią kawałków nakłuwamy widelcem dokładnie cały spód ciasta. Na ciasto kładziemy kawałek papieru do pieczenia i wsypujemy groch aby obciążyć ciasto(żeby nie powstały wybrzuszenia). Tak pieczemy 15 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy groch i papier i wstawiamy tarte jeszcze na 7 minut, aby lekko się zrumieniła. Wyjmujemy tarte i czekamy aż ostygnie. W tym czasie mieszamy wystudzoną galaretkę ze śmietaną. Wlewamy ją do śmietany pomału ciągle mieszając. Kiedy masa będzie jednolita wstawiamy ją do lodówki aż do czasu ostudzenia ciasta, co kilka minut dokładnie mieszając trzepaczką. Truskawki opłukane i pozbawione szypułek kroimy na 4 części każdą. Na ostudzoną tartę wykładamy masę ze śmietany i wstawiamy na 30 minut do lodówki, po tym czasie wyjmujemy ją i wykładamy na nią truskawki(w jakiej chcemy ilości.) Wkładamy jeszcze na 1 godzinę do lodówki. Masa śmietanowa stanie się pianką a la ptasie mleczko. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 04.05.2012 08:57
rewelacja
anoosia 15.08.2011 11:44
po prostu mniam
Anna120 08.06.2011 09:25
Absolutnie nic nie przejdzie :) ale tylotylko suszony musi być :)
banditka 06.06.2011 23:28
ale patent z tym grochem :) a nie przejdzie nim tarta?
Anna120 04.06.2011 13:54
i znika błyskawicznie ;)
kochanyptysiu 04.06.2011 13:51
cudowna
Kate131 04.06.2011 08:42
uwielbiam takie słodkosci
Gosia40 04.06.2011 07:31
fantastyczny przepis:)
Anna120 03.06.2011 20:23
Dziękuję bardzo :)
Babciagramolka 03.06.2011 20:17
Pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak