Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka pieczone w zalewie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
kostki rosołowe 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
śmietana 18 proc 1 szklanka
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat
cukier
sól
pieprz
olej
ogórki 1-2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka pieczone w zalewie

Żeberka pokrój na porcje z 2-3 kostkami. Umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Obficie obtocz w przyprawie do żeberek. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Olej rozgrzej na patelni, obsmaż żeberka z każdej strony. Kostki rosołowe rozpuść w szklance gorącej wody, dodaj liście laurowe, zamieszaj. Zalewę wlej do naczynia żaroodpornego, włóż obsmażone żeberka. Piecz 40 minut w temperaturze 200-220 stopni.Od czasu do czasu żeberka odwróć, polej wytwarzającym się sosem. Ogórki obierz, pokrój na cienkie plasterki, posyp solą. Gdy ogórki puszczą wodę, odlej ją. Do śmietany wsyp łżeczkę cukru, mieszaj aż cukier się rozpuści. Ogórki polej śmietaną, wymieszaj. Żeberka podawaj z mizerią oraz ugotowanymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 14.04.2012 14:16
pyxcha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak