Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik migdałowy z lekkim kremem jogurtowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
cukier 2/3 szklanki
jajko 2 szt
mleko 4 łyżki
mąka pszenna 6 łyżek
mielone migdały 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
agrest 40 dag
jogurt 2 szklanki
śmietana kremówka 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
cukier 1/3 szklanki
galaretka agrestowa 1 op

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik migdałowy z lekkim kremem jogurtowym

Margaryne utrzyj z cukrem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy maślanej. Dosyp mąkę wymieszaną z migdaałami oraz proszkiem do pieczenia. Dolej mleko, ciasto wymieszaj mikserem, na koniec dodaj pianę ubitą z białek, wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem, na spodzie rozsmaruj ciasto. Piecz przez 25 minut w temperaturze 175 stopni, wystudż. Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść podgrzewając. Śmietanę ubij, wymieszaj z jogurtem, cukrem i żelatyną. Rozsmaruj na zimnym cieście. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Galaretkę rozpuść w 2 szklankach wrzątku. Agrest przebierz, rozłóż na kremie jogurtowym. Zalej tężejącą galaretką. Torcik schładzaj kolejne 2 godziny. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bart 01.07.2011 23:09
przepis wspaniały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak