Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciacho świąteczne śmietanowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt
brzoskwinie w puszce 1 szt
galaretka cytrynowa 1 szt
woda 1/2 szklanka
śmietana kremówka 500 ml
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
polewa czekoladowa 1 szt
perełki cukrowe 1 łyżka
gwiazdki cukrowe 1 łyżka
śnieżynki cukrowe 1 łyżka
posypka kolorowa 2 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho świąteczne śmietanowe

Upiec biszkopt według swojego przepisu.
Po przestudzeniu biszkopt przeciąć na trzy placki.
Każdy z nich nasączyć sokiem z brzoskwiń.
W gorącej wodzie rozrobić galaretkę i schłodzić.
Śmietanę ubić prawie na sztywno ( musi być bardzo dobrze schłodzona ), pod koniec ubijania dodać tężejącą galaretkę i chwilę jeszcze ubijać.
Na pierwszy placek wyłożyć dżem i część masy śmietanowej, przykryć drugim plackiem.
Na tym placku ułożyć kolejną warstwę masy ( część zostawić do posmarowania ścianek ciasta dookoła ) a następnie pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Przykryć ostatnim plackiem i całość lekko docisnąć.
Resztą śmietany posmarować dookoła ciasto, polać wierzch polewą i obsypać posypką boki i górę ciasta.
Na koniec posypać ciasto perełkami, gwiazdkami i śnieżynkami cukrowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 11.12.2012 18:56
dzięki za miłe komentarze :)
Margo1 07.12.2012 19:28
świetne ciacho
Margo1 07.12.2012 19:28
świetne ciacho
Bernadeta1 20.09.2012 15:55
tyle pyszności w jednym
cukiereczek 11.12.2011 08:22
wspaniałe i takie czekoladowe
Wokalista 25.06.2011 13:03
Mniamuśne !
kochanyptysiu 07.06.2011 11:38
COS PIEKNEGO
banditka 03.06.2011 10:42
slicnzy
Agnieszka_B 03.06.2011 07:28
Brzoskwinie, bita śmietana, czekolada.... Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:)
aguus 03.06.2011 05:35
Piękne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak