Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka rybno ziemniaczana

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

duzy pomidor 2 szt
por 1 szt
masło 2 łyżka
filet z dorsza 1 kg
plastry sera żółtego 300 g
sól 1 łyżka
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
mąka do obtaczania
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka rybno ziemniaczana

Podgotowane w osolonej wodzie, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki podzielić na dwie części.
Jedną z nich ułożyć na dno formy do zapiekania wysmarowanej masłem.
Na reszcie masła podsmażyć pokrojonego w plasterki pora, dodać do smaku soli i pieprzu i wyłożyć na ziemniaki.
Fileta z dorsza umyć, dokładnie osuszyć, posolić i popieprzyć, pokroić na cienkie paski, obtoczyć w mące i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
Ułożyć dorsza na warstwie pora.
Na rybę ułożyć umyte i pokrojone w plastry pomidory, posolić i posypać je papryką.
Na pomidory ułożyć pozostałe ziemniaki.
Na sam wierzch ułożyć plastry żółtego sera.
Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać 20-25 minut.
Można podać z ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 01.05.2012 18:53
bo zapiekanka to zawsze wychodzi inna
Ewa104 26.08.2011 11:38
Często podobnie kombinuję z zapiekankami.Za każdym razem zmieniam jakieś składniki i zawsze mam nowe danie.
Gosia40 03.06.2011 05:48
Zapiekanka w sam raz dla mnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak