Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki z Soli dyniowo-pomarańczowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z soli 8 sztuk
dynia 20 dag
sok z 1 pomarańczy
sól
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier brązowy 1 łyżeczka
pieprz
sok z cytryny
jajko
liść lautowy
masło 1 łyżeczka
pestki dyni prażone

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z Soli dyniowo-pomarańczowe

filety z Soli natrzeć wymieszanym w miseczce sokiem z połowy cytryny i pomarańczy. Pokrojoną w kostkę dynie ugotować w syropie z 1,5 szklanki wody, soku z pomarańczy , łyżeczki brązowego cukru, szczypty sol z liściem laurowymi. Gdy dynia stanie się al dente wyjąc kilka kostek którymi nafaszerujemy rybę ok. 8 sztuk (jeśli kostki są malutkie to więcej). Resztę dyni pozostawić w syropie i gotować na wolnym ogniu. W natarta sokiem i lekko przyprawioną solą i pieprzem rybę zawijamy delikatnie kostki dyni. Każdy rulonik zamaczamy w rozkłóconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażymy rybę z każdej strony na złoty kolor. Gdy ryba jest gotowa odstawiamy ją na chwileczkę do ciepłego piekarnika. W tym czasie robimy sos. Z syropu z dynią wyjmujemy liść laurowy i wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę sos, dodajemy do niego łyżeczkę masła i doprawiamy do smaku kilkoma kroplami sosu sojowego. Ciepłą rybę polewamy sosem i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 18.07.2011 08:42
ciekawe
Misiek1 03.06.2011 05:55
Super roladki rybne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak