Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z boczkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 20 dag
sól
masło 8 dag
ser biały 25 dag
woda 2 łyżki
Farsz:
pieczarki 20 dag
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
jaja 2 sztuki
boczek 30 dag
sól
pieprz
olej do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z boczkiem

Mąkę, sól, masło mieszamy na sypko. Dodajemy 3/4 sera i wodę. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę i zawijamy w folię. Pozostawiamy w lodówce około 30 minut.
Przygotowujemy farsz: pieczarki kroimy w cienkie plasterki, cebulę siekamy, wyciskamy czosnek, drobno posiekany boczek. Całość dusimy na rozgrzanej oliwie. Żółtka mieszamy z pozostałą częścią twarogu. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z farszem pieczarkowym. Natłuszczamy formę. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i nakładamy masę serowo-pieczarkową. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 19.07.2011 16:17
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak