Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z boczku

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielone mięso 20 dag
pieczarki 10 sztuk
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 sztuki
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
czosnek 3 ząbki
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek ok 1,5 chudy

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z boczku

Boczek od strony wewnętrznej dość obficie posypujemy solą, pieprzem i nacieramy drobniutko pokrojonym czosnkiem. Zwijamy w roladę i owijamy folią i co najmniej na godzinę wkładamy do lodówki. Pieczarki myjemy (jeśli potrzeba obieramy) i kroimy na ćwiartki. Odparowujemy na rozgrzanej patelni, podsmażamy na maśle i lekko obsypujemy solą. Zostawiamy do ostygnięcia. Do mięsa mielonego dodajemy tartą bułkę, drobno pokrojoną cebulę, jajko i pieczarki. Mieszamy i do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy boczek, rozwijamy zrolowany boczek i nakładamy farsz. Ponownie ściśle zwijamy w roladę (jeśli potrzeba obwiązujemy nicią), wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 70 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od grubości rolady. Do farszu dokładam paski kolorowych papryk, ale tym razem nie miałam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 26.02.2014 18:01
pyszna rolada, robię podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak