Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    1 kg
  • kiełbasa cienka

    60 dag
  • boczek

    30-40 dag
  • marchewka

    3 sztuki
  • pomidory

    2 sztuki
  • papryka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka

    2 łyżki
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżki
  • majeranek

    wg uznania
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • przyprawa un. Kucharek

    do smaku
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Fasolę opłukać i zalać wodą, tak by przykrywała całość. Moczyć ok 8 - 10 godzin. Ugotować fasolę w tej samej wodzie, w której się moczyła do półmiękkości. Część kiełbasy i boczku pokroić w kostkę i dodać do fasoli. Pozostałą część przesmażyć na łyżce oleju, oprószyć mąką. Dodać do fasoli i wszystko wymieszać. Gotować na małym ogniu. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, oczyścić i dowolnie pokroić. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać resztę oleju , zeszklić cebulę. Dodać przygotowaną marchew i podlać trochę wodą. Chwilę poddusić. Dodać z papryką i pokrojonymi pomidorami do fasoli. Dodać koncentrat pomidorowy.Gotować do miękkości fasoli. Doprawić do smaku majerankiem, solą, pieprzem i vegetą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PaniMISIOWA

23.07.2011 08:49
Pięknie podana, aż ślinka leci!

Faustyna

04.07.2011 19:24
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku;) Robię podobną, ale nigdy nie dodawałam marchewki. Ciekawy składnik.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat