Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bananowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 3/4 szklanki
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
galaretka pomarańczowa 1 sztuka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
poncz do nasączenia
banan 7 sztuk
galaretka 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Bananowiec

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać żółtka na przemian z cukrem. Dodać cukier waniliowy, wodę i delikatnie wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec ok 30 minut. Zostawić do ostygnięcia. Przygotować masę bananową. Rozpuścić galaretkę pomarańczową z żelatyną w pół szklanki gorącej wody Wystudzić.Obrać 5 bananów i zetrzeć na tarce. Zmiksować cukier z żółtkami dodając po trochu margaryny. Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać. Masę wyłożyć na nasączony biszkopt. Zielone galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Na masie ułożyć pokrojone w plasterki 2 banany i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 03.02.2012 10:04
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak