Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
margaryna 25 dag
gęsta śmietana 25 dag
cukier wanilinowy 1 sztuka
krem budyniowy
mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 sztuka
masło 25 dag
cukier 10 łyżek
wiórki kokosowe 1/2 szklanki
DODATKOWO:
polewa czekoladowa
białko 1 sztuka
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybki

Wyrobić kruche ciasto. Wstawić na 6 godz do lodówki. Po upływie czasu część ciasta rozwałkować na cienki placek, wyciąć z niego za pomocą szklanki i foremki do babeczek krążki. Krążkami wyciętymi szklanką oblepić posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek. W krążkach wykrojonych foremką wyciąć małym kieliszkiem środki. Te dwa elementy po upieczeniu, dadzą nam kapelusz. Mi wchodzi 20 sztuk. Z reszty ciasta uformować wałeczek o średnicy 1cm i pociąć go na 4-5cm kawałki. Powstałe kawałki jednym końcem maczać w białku i maku. Wszystko piec w temp 220st na złoty kolor ok 15 min. Budyń ugotować jak w przepisie, masło utrzeć z cukrem i ostudzonym budyniem na końcu dodać wiórki. Krem nałożyć do upieczonych kapeluszy, przykryć krążkami z otworem i dołożyć ogonki. Po zastygnięciu smarować polewą najlepiej robi się to pędzlem. Ja używam barwników do barwienia czekolady białej, dzięki temu mamy ciekawy i zabawny efekt

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 21:59
piękne są te grzybki, zwłaszcza muchomorki :)
KasiaK90 02.11.2012 08:55
świetne,bardzo lubimy:) szczególnie dzieci
Justyna Jussstiii 29.09.2011 18:51
super
Justyna Jussstiii 29.09.2011 18:51
super
Dorota76 02.06.2011 18:04
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak