Przepis i sposób przygotowania na: Omdlały Imam
Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Zeszklić na połowie oliwy i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut.
W tym czasie bakłażany przekroić na pół i łyżką wydrążyć środek. Powstałe łódeczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do warzyw na patelni. Wymieszać, dodać posiekaną natkę (odrobinę zostawiam do udekorowania gotowego dania), dolać sok z cytryny i doprawić do smaku solą (daję odrobinkę), pieprzem i dość dużą ilością świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.
Połówki bakłażana wypełnić farszem, polać resztą oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.