Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omdlały Imam

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 4 sztuki
cebula 3 sztuki
czosnek 5 ząbków
pomidory 3 sztuki
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 1/2 szklanki
natka pietruszki 2 pęczki
Gałka muszkatołowa cała Prymat
sól
pieprz
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Omdlały Imam

W dużym garnku zagotować wodę i włożyć tam umyte bakłażany. Zmniejszyć ogień i nie dopuszczając do wrzenia blanszować bakłażany przez 8 minut, następnie odcedzić.

Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Zeszklić na połowie oliwy i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Dusić na niewielkim ogniu przez 10 minut.

W tym czasie bakłażany przekroić na pół i łyżką wydrążyć środek. Powstałe łódeczki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, a miąższ pokroić w kostkę i dodać do warzyw na patelni. Wymieszać, dodać posiekaną natkę (odrobinę zostawiam do udekorowania gotowego dania), dolać sok z cytryny i doprawić do smaku solą (daję odrobinkę), pieprzem i dość dużą ilością świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.

Połówki bakłażana wypełnić farszem, polać resztą oliwy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 02.02.2014 09:55
świetnie wyglada
aniapetr 27.02.2012 14:44
fajnie wygląda, muszę wypróbować
Jolanta40 23.01.2012 09:40
fajna nazwa i świetne danie :)
Jolanta_P-S 19.06.2011 09:08
Czytałam ten przepis na blogu, nazwa fajna i przepis też ciekawy
agnieszka137 07.06.2011 22:18
To musi być smaczne!
Katarzyna/kate1980 07.06.2011 20:38
bardzo fajna nazwa :)
Agnieszka_B 02.06.2011 15:51
Rewelacyjny przepis... A nazwa przykuwa uwagę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak