Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Creme Brulee

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śmietanka kremowa 500 ml
żółtko jajek 6 sztuk
laska wanilii 1 sztuka
cukier 1/4 szklanki
cukier brązowy 4 łyżki
borówka amerykańska kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Creme Brulee

Laskę wanilii przeciąć nożem i wyłuskać ziarenka.
Śmietankę 36% lub ewentualnie 30% przelać do rondelka. Dodać biały cukier i ziarenka wanilii. Dokładnie wymieszać i gdy zaczeni się gotować zdjąć z ognia i troszkę przestudzić.
Żółtka ubijać mikserem, ale tak nie do końca, przerwać zamim zrobią się bardzo puszyste. Do żółtek wlewać stopniowo, małymi porcjami śmietankę ciągle mieszając masę łyżką- należy uważać, żeby za bardzo nie napowietrzyć masy.
Napełnić 4 żaroodporne formenki, przelewając do nich krem przez przez sito. Piec w 120 stopniach ok 50 minut.
Następnie ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Do każdego naczynka wsypać po łyżce brązowego cukru i skarmelizować palnikiem. Można też włożyć na minutkę do piekranika pod bardzo rozgrzany grill. Powinna powstać charakterystyczna, twarda, cukrowa skorupka. Schłodzony deser udekorować borówką amerykańską lub dowolnymi sezonowymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

danusia19671 23.05.2012 20:37
super
rjustysia 04.11.2011 11:52
Bardzo dobry taki krem, uwielbiam :)
Kate131 02.10.2011 10:03
pysznosci
Beatris 12.08.2011 16:45
Aż mi ślinka pociekła. Bardzo smakowity deser.
Katarzyna/kate1980 07.06.2011 20:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak