Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka w jałowcu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1\\2 kg
jałowiec 30 ziaren
tymianek 6 gałązek
ocet winny 2 łyżki
śliwki suszone 15 szt
sól do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka w jałowcu

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Jałowiec lekko rozgnieć. Zagotuj w garnku 3 szklanki wody, wrzuć 20 ziaren jałowca i gotuj 10 minut, odstaw. Natrzyj kaczkę solą i pieprzem. Jeśli była z podrobami, włóż je do środka razem z resztą jałowca, gałązkami tymianku i listkiem laurowym. Zaszyj otwór i zwiąż nogi. Włóż ją do brytfanny, polej szklanką wywaru z jałowca i piecz pół godziny. W tym czasie zagotuj pozostały wywar, wrzuć śliwki i gotuj, aż zmiękną, ok. 10 minut. Wyłów i zachowaj. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180ºC, podlej kaczkę połową szklanki wywaru ze śliwek i piecz jeszcze godzinę, aż skórka będzie brązowa i chrupka, a po nakłuciu uda wypłynie klarowny sok. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj do brytfanny śliwki. Wyjmij kaczkę z brytfanki, połóż na desce, przykryj folią aluminiową i odstaw na kwadrans. Z sosu w naczyniu zdejmij z wierzchu tłuszcz. Zagotuj sos na dużym ogniu, aż odparuje o połowę i nieco zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Kaczkę podziel na porcje, polej sosem i podawaj z ziemniakami i zieloną sałatą.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona45 07.09.2011 12:22
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak