Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z omletem, zieloną papryką, dynką i kiełkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż biały 300 g
jajko 5 sztuk
cebula dymka ze szczypiorkiem 3 sztuki z sieloną częścią
papryka zielona 1 sztuka
mleko 0,5 szklanki
sól, pieprz
kiełki fasoli mung garść
curry do smaku
czosnek 2 zabki
olej do smażenia
wywar warzywny 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z omletem, zieloną papryką, dynką i kiełkami

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

W tym czasie kroimy paprykę w paseczki, cebulkę biala częsć w kosteczke, zieloną siekamy, czosnek w drobną kosteczkę

Jajka roztrzepujemy z mlekiem (moze byc smietanka), smazymy na oleju w miarę cienki omlet (ew 2 na małej patelni. Gotowy kroimy na 3-4 cm paski.

W woku rozgrzewamy 2 łyzki oleju, dodajemy czosnek, następnie cebulkę białą, smazymy 2 minuty, dodajemy paprykę, smażymy 5 minut, na sam koniec kiełki fasoli mung. Wykładamy wszystko do miseczki.

Do woka wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy ryż, przyprawiamy solą, pieprzem, curry, wlewamy bulion, dodajemy warzywa, dymkę zielonączęść i paseczki z omletu, mieszamy, podajemy w miseczkach.

Ja polałam jeszcze sosem słodkim chilli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak