Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Z czerwoną soczewicą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny 1 kostka
żółta papryka
marchewka
pomidor 2 szt.
sałata rzymska pół główki
kiełki lucerny 10 dag
soczewica czerwona 1 (w połówkach)

Przepis i sposób przygotowania na: Z czerwoną soczewicą

SOS:
7 łyżek oliwy
5 łyżek soku pomidorowego
3 łyżki sosu sojowego
sok z dużej cytryny
2 ząbki czosnku
bazylia, sól i pieprz


Soczewicę opłukać, zalać 1/2 l wody, dodać kostkę bulionową i zagotować. Marchewkę obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę i dodać do soczewicy. Gotować razem 8 minut, aż soczewica będzie miękka i wchłonie prawie cały bulion.Osączyć i ostudzić. Paprykę i pomidory pokroić w kostkę. Wymieszać z soczewicą. Dodać cebulę. Z sałaty wybrać środkowe liście. Większe pokroić i wymieszać z sałatką.Oliwę połączyć z sokiem pomidorowym, cytrynowym i sosem sojowym. Doprawić roztartym czosnkiem, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem i posypać kiełkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 27.07.2011 23:17
Ale co z czerwoną soczewicą ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak