Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bawarski indyk

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyk 1 sztuka
cebula 1 sztuka
pieczarki 20 dag
śmietana 1/2 szklanka
żółtko jajek 2 sztuki
natka pietruszki 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
piwo jasne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Bawarski indyk

Indyk (4 kg) umyć, osuszyć i posolić. Nakłuwamy go widelcem i zalewamy piwem. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 3 godziny. Pieczemy, polewając od czasu do czasu powstałym sosem. Cebulę i pieczarki kroimy w plasterki i pod koniec pieczenia dodajemy do mięsa. PO upieczeniu mięso dzielimy na porcje i wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę łączymy z sosem, żółtkami, pietruszką, doprawiamy do smaku i dokłądnie mieszamy. Powstałym sosem zalewamy mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak