Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza gryczana 2 szk
mleko ciepłe 2i1/2 szk
drożdże 2 dag
jajko 4 szt
stopione masło 3 łyżki
cukier 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny

Kaszę gryczaną zmielić w młynku do kawy. Drożdże pokruszyć i wymieszać z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić na 5 min. Następnie wymieszać z jedną szklanką ciepłego mleka oraz ze szklanką zmielonej kaszy. Przykryć i odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Jajka ubić z solą, wymieszać ze stopionym masłem, resztą mleka i kaszy oraz z wyrośnietym rozczynem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 21.08.2013 07:40
właśnie takie lubię
Granita 29.05.2013 09:09
ciekawe...nigdy nie robiłam
olkaaa 29.04.2013 07:28
bardzo lubię
smakoszek 23.02.2013 20:44
super
barbara11561 23.08.2012 18:42
świetne,ale jak ktoś zrobi to lepiej smakują:)
alaaa 21.05.2012 21:23
interesujący przepis
aacaac 02.10.2011 08:24
dobre
joanna77 11.06.2011 17:41
uwielbiam
mala2021 05.06.2011 07:36
takich nie próbowałam
Magdalena1110 03.06.2011 06:52
dobre
Izabela28 02.06.2011 12:45
fajny przepis na bliny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak