Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złote paluszki rybne

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety rybne 2 sztuki z mintaja
jajko 2 sztuka
bułka czerstwa 1 sztuka
sól
Kurczak panier do drobiu Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Złote paluszki rybne

Rozmrożone filety rybne kroimy nożem na dość drobne kawałki, ale nie na miazgę, ponieważ mają się trafiać i większe kawałeczki ryby. Do ryby dodajemy namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę , rozmącone 1 jajko, sól i biały pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i odstawić na 15 min.

Bułkę tartą, gotową panierkę mieszamy ze sobą. Na stół wysypać trochę mąki, bierzemy w garść trochę masy rybnej i kulamy na mące wałek o średnicy ok. 2-2,5 cm, lekko spłaszczamy, odkrawamy nożem końcówki i wycinamy prostokąty długie 8-9 cm , starajmy się, aby były prawie takiej samej długości.

Zrobione paluszki rybne moczymy w lekko ubitym jajku i panierujemy w panierce . Na dość dużej ilości rozgrzanej oliwy smażymy paluszki na rumiany kolor. Podajemy np: z surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 02.07.2012 19:51
dzieciaki je uwielbiają!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak