Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka z warzywami w pikantnym sosie
Robimy sos:
Wodę, ketchup, śmietanę wymieszać ze sobą, przyprawy dodać do smaku dokładnie wymieszać.Zamarynowane mięsko smażymy na patelni na oleju z obu stron na brązowy kolorek i odkładamy na osobne naczynie. Na tym samym tłuszczu podsmażamy wszystkie warzywa przez ok. 10 min, aby obtoczyły się w tłuszczu z przyprawą z karkówki.
Prostokątne naczynie żaroodporne najlepiej pasuje do tego dania. Więc dno naczynia wykładamy plastrami mięsa, na to wykładamy połowę warzyw, znowu plastry mięsa i na wierzch resztę warzyw. Polewamy przygotowanym sosem, przykrywamy pokrywą i do piekarnika.
Od nagrzania piekarnika w 180 stopniach, zapiekamy przez ok. 1 godzinę . To danie pasuje do placka ziemniaczanego. Pycha!!!!