Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na ciemnym spodzie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
margaryna 5 dkg
cukier drobny 1/2 szklanki
jajko 2 sztuki
mąka tortowa 1/2 szklanki
kakao 2 łyżeczki
budyń 1 op. czekoladowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa serowa
cukier drobny 1 szklanka
kasza manna 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 opakowania
masło 1 kostka
żółtko jajek 5 sztuk
białko 5 sztuk
twaróg 80 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na ciemnym spodzie

Wykonanie spodu:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Margarynę rozpuścić. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem i kakao to wszystko przesiane przez sitko, rozpuszczoną margarynę, budyń.

Średnią blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i do tak przygotowanej blaszki przełożyć ciasto i pieczemy 15 min w 160 stopniach.

Wykonanie masy serowej:
Margarynę, cukier, żółtka mikserem ubijamy na puch, dodajemy przetarty przez sito twaróg, zapach i miksujemy przez chwilę na małych obrotach. Schłodzone wcześniej białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do sera budynie, kaszę mannę, proszek do pieczenia, pianę z białek, wszystkie te składniki należy wymieszać drewnianą łyżką.

Tak przygotowaną masę serową przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni - pieczemy ok. 45 minut. Wierzch dekorujemy według własnego gustu (u mnie jest to biała polewa czekoladowa).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 22.08.2012 18:40
apetycznyu
PaniMISIOWA 27.07.2012 12:20
pyszności! poproszę kawałek!
alaaa 14.01.2012 19:18
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak