Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka tradycyjna z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
jabłka 4 sztuki duże lekko kwaśne
sól
pieprz
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka tradycyjna z jabłkami

Kaczkę należy umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami w środku i na zewnątrz, zawinąć w folię i włożyć na całą noc do lodówki. Owoce, dobrze umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, wypełnić jabłkami kaczkę i na koniec spiąć wykałaczką. Tak przygotowaną kaczkę przełożyć brzuchem do góry do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, , polać kaczkę kilkoma łyżkami wody i włożyć do nagrzanego piekarnika 200 stopni. Pieczemy bez przykrycia aż skórka zrobi się brązowa, potem przełożyć na drugą stronę, przypiekamy ją tak samo i przekładamy kaczkę tak jak była na początku. Podlewamy 2 szklankami ciepłej wody, jeśli zostały nam jabłka to obkładamy po bokach, przykrywamy pokrywą i pieczemy ok 1, 5 godziny ( ważne, każde mięso pieczemy tyle czasu ile waży) co jakiś czas podlewając płynem w którym się piecze. Naczynie z upieczoną kaczką wyjmujemy z piekarnika i stawiamy na ogień, od razu wyjmujemy kaczkę na półmisek i kawałki jabłek też, jak mało jest płynu to dolewamy trochę gorącej wody i zaprawiamy mąką rozrobioną z wodą. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem, sos chwilkę niech się pogotuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 06.08.2013 09:57
smaczna tradycja
PaniMISIOWA 28.07.2012 11:32
z chęcią bym skosztowała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak