Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka na zimno

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 13 łyżeczek
Żelatyna wieprzowa Prymat 11 łyżeczek
kakao 2 łyżeczki
śmietana 30% 1 szklanka
cukier waniliowy 2 sztuki
galaretka 1 dowolny smak

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka na zimno

Żelatynę rozpuścić w 1/2 l gorącej wody i rozlać po równo do trzech szklanek. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wrzątku. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. -1 warstwa:
5 łyżek cukru z 3 żółtkami i kakao, utrzeć, dodać letnią żelatynę, a na koniec 2 ubite białka. Szybko wymieszać, przelać na blachę, równo rozprowadzić po całym dnie i wstawić do lodówki. -2 warstwa:
5 łyżek cukru z 3 żółtkami i 1 cukrem waniliowym utrzeć do białości, dodać letnią żelatynę, a na koniec 2 ubite białka. Szybko wymieszać, przelać na kakaową masę i wstawić do lodówki. -3 warstwa:
schłodzoną śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, dodać żelatynę i 2 ubite białka. Szybko wymieszać, przelać na jasną masę i wstawić do lodówki aby masa śmietanowa stężała. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki. Schładzać w lodówce do zastygnięcia galaretki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.11.2012 10:15
smaczny deser
PaniMISIOWA 29.07.2012 11:32
super! uwielbiam takie desery

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak