Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Francuskie rogaliki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
margaryna 40 dag
woda 1,5 łyżeczki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Francuskie rogaliki

Maka, jajka, wodę oraz sól zagnieść ze sobą. Na stolnicy rozwałkować ciasto. Na rozwałkowane ciasto położyć margarynę i zawinąć w ciasto. Wałkiem, mocno \"bić\" ciasto. Następnie rozwałkować i zwinąć na 4 części i ponownie \"pobić\" ciasto i rozwałkować. Czynność tą powtórzyć 4 razy. Ciasto zawinąć w ściereczkę i schłodzić w lodówce przez 24godziny. Po tym czasie rozwałkowane ciasto przeciąć na 4 równe prostokąty a następnie każdy prostokąt jeszcze na pół by powstały trójkąty. Trójkąty ciasta zwinąć i uformować w kształt rogalika. Ułożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 20 min w temp. 170\'C. aż się ładnie zarumienią. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 15.06.2013 21:41
Moi chłopcy uwielbiają rogaliki pod każdą postacią
Elżbieta17 29.12.2012 22:17
robiłam kiedyś ciasto francuskie na napoleonki-super:)
RenataZ-et 06.06.2012 18:17
wyglądają pysznie :)
Anna133 11.02.2012 19:36
nigdy nie robiłam sama tego ciasta
magical66 09.11.2011 16:01
lubię takie słodkości
Ela20 30.07.2011 12:45
smakowicie wyglądają :)
Gosia311 06.06.2011 14:58
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak