Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1/2 kostki
woda 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
sól 1 szczypta
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
bita śmietana 2 opakowania
krem do tortów 1 opasowanie ,smak dowolny
mleko 2 szklanki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka

Wodę, sól, margarynę zagotować w garnku i gotować przez chwilkę na małym ogniu. Wsypać przesianą mąkę i szybko wymieszać drewnianą łyżką. Energicznie mieszamy trzymając cały czas na małym ogniu i mieszamy tak długo aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić, potem wbijamy po 1 jajku, dobrze wymieszać ciasto na gładką masę, a na koniec dodać proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części i upiec każdy placek w oddzielnej blaszce w piekarniku nagrzanym 200 stopni. Piec przez około 15-20 minut. Ważne aby nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu, na koniec wsypać krem do tortu, dobrze zmiksować. Tak przygotowaną masą przekładamy placki i posypać wierzch ciasta cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 10.09.2012 16:45
pycha
PaniMISIOWA 29.07.2012 11:33
moje ulubione ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak