Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z porem i wędzonym boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 40 dkg
drożdże 3 dkg
woda 1 szklanka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki
Farsz:
por 1 duża sztuka
boczek wędzony 15 dkg
smietana 18% 1 szklanka
jajko 2 sztuki
serek topiony 2 kostki
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z porem i wędzonym boczkiem

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Pozostałe składniki na ciasto lądują w misce, wlać rozpuszczone drożdże i wyrabiamy ciasto. Wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Pora przecinamy wzdłuż do korzenia, ale nie do końca i dokładnie płuczemy z piasku. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor, dodajemy pokrojonego pora, chwilę podsmażamy i zdejmujemy z ognia. Śmietanę z serkiem topionym podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się serka, zdjąć z ognia, dodać jajka, kucharek do smaku, wymieszać. Dno średniej blachy wyłożonej papierem do pieczenia wyklejamy ciastem robiąc na brzegach 2-3 cm zakładki. Na ciasto rozłożyć pora z boczkiem i polewamy przygotowanym sosem. Pieczemy placek 180-200 stopniach przez 15-20 minut. Wierzch musi się nam przyrumienić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 29.07.2012 11:34
ciekawy
Katarzyna59 13.05.2012 14:51
ciekawy przepis
Dominika30 16.07.2011 12:17
napewno b.smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak