Zupa aztecka

Zupa aztecka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 6 pomidorów (lub 1 puszka pomidorów i 2 całe)

  • oliwa

  • placki tortilli

    1-2
  • śmietana

  • ząbki czosnku

    3 szt
  • oregano

    1 łyzka
  • czarny pieprz

  • listki laurowe,

    2 szt
  • rosół z kury

    1 l
  • koncentrat

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obraną cebulę, czosnek i pomidora - miksujemy w blenderze na gładki sos z dodatkeim oregano, pieprzu i odrobiny wody. Ja dodaję jeszcze ostrą paprykę i odrobinę cukru i cytryny. W rondlu rozgrzewamy 2 łyzki oliwy, wrzucamy koncetrat i karmelizujemy go. Szybko wlewamy caly sos z 4 pomidorów (wczesniej sparzonych i obranych) i puszki pomidorów w zalewie, plus 750 ml bulionu, wrzucic liscie laurowe. Całosc gotujemy około 10 minut. W miedzyczasie kroimy tortille na paski i przesmażamy ją na złoty kolor na oliwie na patelni. Na dno miseczek wrzucamy starty ser. Gotowa zupe ewentualnie doprawiamy jeszcze (choć mysle, ze nie jest to juz konieczne) chyba ze ktos lubi ostro moze dac jeszcze troche chili. Zupe wlewamy do miseczek, na przygotowany wcześniej ser, nakladamy paski tortilli (z jednej tortilli powinno starczyć na 4 osoby - tak wyszło i u mnie).i ozdabiamy kleksem smietany.

To taka zupa pomidorowa o czosnkowym posmaku , lekko ostrawa i bardzo sycaca z ekstra ciagnacym sie serem i bardzo nam zasmakowała.

Mysle ze kazda z was doprawi ja odpowiednio pod siebie. Miksowałam ja w blenderze i dzieki temu dało sie odczuc grudki czosnku i cebuli, była gesta i wyrazista. A czas przygotowania to zaledwie 20 minut :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

SmacznaPyza

15.10.2010 10:21
inny pomysł na rodzimą pomidorówkę - podoba mi się!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat