Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z pokrzywy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

młode pokrzywy
cebula 1
olej 4 łyżki
mąka 1 łyżka
mleko 0,5 szkl
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z pokrzywy

Zrywamy górne częsci młodych pokrzyw (objętościowo tyle ile się zmieści w 2 litrowym naczyniu bez uciskania), a następnie zalewamy 0,5 litra gorącej wody, a następnie na małym ogniu gotujemy 2-3 minuty. Następnie wyjmujemy pokrzywy łyżką cedzakową i bardzo drobno siekamy (pokrzywa już nie parzy). Do garnka wlewamy olej i przesmażamy z dodatkiem soli cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jak się trochę zrumieni dodajemy posiekane pokrzywy oraz 1 szklankę wywaru, w którym wcześniej gotowaliśmy pokrzywy. W mleku rozrabiamy mąkę i również dodajemy do pokrzyw – doprawiamy do smaku pieprzem i solą, gotujemy chwilkę. Podajemy w małych miseczkach, dogryzamy waflami kukurydzianymi lub ryżowymi. można też podać jako surówke do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 08.06.2012 14:15
Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam niczego z pokrzyw:) chyba pora spróbować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak