Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik wiosenny

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
cukier 20 dag
jajko 3 szt
masło 12 dag
sól szczypta
proszek do pieczenia 1 op
cukier waniliowy 2 op
mleko 4 łyżki
migdały posiekane 10 dag
serek mascarpone 50 dag
sok z cytryny 2 łyżki
cukier puder 1 łyżka
aromat migdałowy odrobina
twaróg 50 (chudy)
twaróg 20 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik wiosenny

Masło, sól, 1 cukier waniliowy i 8 dag cukru utrzeć na gładko. Kolejno wbijać jajka. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, migdały i aromat, wyrobić. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wypełnić ciastem. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, wystudzić. Serek mascarpone, cały twaróg, resztę cukru i cukru waniliowego, utrzeć z sokiem z cytryny. Trochę truskawek lub innych owoców odłożyć do dekoracji. Ciasto posmarować 1/4 przygotowanego kremu, obłożyć truskawkami, przykryć resztą kremu. Wstawić na godzinę do lodówki. Tort udekorować truskawkami, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 07.08.2011 10:45
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak