Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pieczarkami, papryką i dymką

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
wino białe wytrawne 100 ml
margaryna 1 łyżka
cebula 1
czosnek 2 ząbki
pieczarki 400 g
papryka czerwona 1
dymki ze szczypiorkiem 2-3 sztuki
olej
bulion warzywny 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczarkami, papryką i dymką

Cebulkę kroimy w kosteczke, smażymy na patelni na margarynie, dodajemy wyciśnięty czosnek, jak zacznie się przypiekać dodajemy ryż, podsmażamy 3 minutki, zalewamy na przemian bulionem i winem, dusimy do całkowitego wchłonięcia płynu.

Pieczarki kroimy na połówki , większe na ćwiartki, smażymy na łyżce oleju na mocnym ogniu, dodajemy pokrojoną na kawałki paprykę,, pokrojoną w kosteczkę białą część dymki. Całość dodajemy do gotowego ryżu, przyprawiamy, przed podaniem dodajemy posiekaną zieloną część dymki.

Proste i smaczne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aguus 04.08.2011 21:48
Super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak