Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki pod beszamelem serowo-koperkowym

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mielona łopatka wieprzowa 40 dag
filet z kurczaka 30 dag
kajzerka 1 szt.
mleko 1/2 l
ser topiony 10 dag
koper świeży pęczek
mąka pszenna 4 łyżki
masło 6 łyżek
jajko 1 szt.
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
olej ryżowy

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki pod beszamelem serowo-koperkowym

Mięso przełożyć do misy. Dodać kajzerkę namoczoną w mleku, jajko oraz przyprawy: do mięsa mielonego, sól, pieprz czarny mielony. Starannie połączyć składniki. Z masy mięsnej formować kule, obtaczać w mące i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym beszamelem serowo-koperkowym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 35 minut.

Przygotowanie beszamelu serowo-koperkowego: w rondlu roztopić masło. Dodać 4 łyżki mąki pszennej i zasmażyć, uważając, aby się nie zrumieniła. Do rondla wlać mleko oraz dodać pokrojony na drobniejsze części ser topiony. Zagotować, cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą, czarnym mielonym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na samym końcu połączyć z posiekanym koprem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 19.05.2012 08:22
pyszne
bietka 07.04.2012 19:16
ciekawy przepis
ilka_86 21.09.2011 20:27
przepyszne danie:)
aguus 07.06.2011 11:34
Nie zapiekałam nigdy pulpecików pod beszamelem, a fantastycznie wyglądają:)
Gosia40 06.06.2011 19:03
Fantastycznie wygląda!
MAR3STA 04.06.2011 23:13
takie mięsko w koperkowej pierzynce jest przepyszne;)
Nina7 04.06.2011 06:19
Rewelacyjnie wyglądają:)
pawel6 03.06.2011 05:27
No takich pulpecików jeszcze nie jadłem, a warto wypróbować:)
Misiek1 02.06.2011 06:22
Super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak