Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z pomarańczą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 kost
cukier drobny 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 5 sztuk
pomarańcza 1 sztuka
mąka tortowa 1 i 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
polewa czekoladowa
biała czekolada 2 tabliczki
masło 5 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z pomarańczą

Pomarańcz wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miękką margarynę ucierać mikserem na puch z cukrami, skórką i sokiem stopniowo dodając po jednym jajku cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem i po trochu dodawać do masy jajecznej ciągle miksując. Ciasto wyłożyć do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z masłem i udekorować ciasto. Posypać cukierkami. Można babkę przełamać i skleić polewą czekoladową .Przed pokrojeniem schładzam ją w lodówce .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 09.08.2013 23:15
Uwielbiam babki, w ogóle jak są świeże
Katarzyna59 25.08.2012 15:03
extra
KOBRA 20.08.2012 21:48
mniam, mniam
PaniMISIOWA 30.07.2012 11:38
piękna
m1monika 17.07.2012 20:09
wygląda rewelacyjnie!!!
bietka 17.04.2012 22:01
cudna
Mati13 15.03.2012 20:18
wspaniała!
MAR3STA 13.06.2011 22:48
ekstra babeczka!
ElizaT 09.06.2011 20:22
piękna jest
aguus 01.06.2011 06:19
pysznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak