Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leczo rybne

4.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na leczo rybne. Filety białek ryby z dodatkiem warzyw: papryki, cebuli, warzyw korzeniowych oraz pomidorów.

Składniki:

filet morskiej ryby 1 kilogram
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat kilka łyżek
Zalewa:
papryka czerwona 2 sztuki
papryka żółta 2 sztuki
cebula 2 sztuki
marchew 2 sztuki
pietruszka korzeń 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
ogórek konserwowy 3 sztuki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie mielone Prymat 10 sztuk
bulion rybny 1 litr
cukier 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżki
olej 1/2 szklanki
ketchup 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Leczo rybne

Leczo rybne - odmiana tej popularnej potrawy. W przepisie wykorzystujemy filety białej ryby, które łączymy z duszonymi warzywami. Jest tu cebula, papryka, warzywa korzenne i przyprawy. Leczo rybne można 

Leczo rybne - krok po kroku:

1

Filety rybne kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na pół godziny.

2

Cebulę i paprykę kroimy w piórka, ogórki kroimy w słupki, a marchew z pietruszką i selerem ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa mamy przygotowane wiec zabieramy się za ryby.

3

Kawałki ryby panierujemy w bułce wymieszanej z mąką i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

4

Po usmażeniu ryb zaraz wrzucamy liście laurowe z zielem angielskim, przygotowane wcześniej warzywa i podsmażamy przez około 5 minut. Po tym czasie dodać bulion wymieszany z ketchupem i koncentratem. Ja olej wlewam na oko plus-minus pół szklanki prosto z butelki do warzyw na patelnie. Dodajemy cukier, sól i pieprz, dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw od czasu do czasu mieszając. 

5

Bierzemy naczynie żaroodporne, na dno układamy warstwę farszu, na farsz układamy warstwę usmażonych ryb i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą muszą być warzywa. Ta ryba jest dobra na ciepło i na zimno. Najlepiej jest podgrzewać to danie w piekarniku.

Leczo, poza ryba, może mieć inne dodatki. Leczo można zrobić z warzywami strączkowymi (fasolką, ciecierzycą), mięsem mielonym, kalafiorem czy kaszą. ZObacz więcej przepisów na:

Leczo z cukinii do słoików 

Leczo bez papryki 

Leczo z papryką i bakłażanem 

Leczo z cukinią i kiełbasą 

Leczo z fasolki szparagowej 

Leczo z kalafiorem 

Leczo z kaszą 

Leczo z mięsem mielonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 01.08.2013 22:30
To takie coś w stylu "ryby po grecku" jak robi moja teściowa.
Róża1 23.05.2013 10:55
smaczna potrawa:-)
PaniMISIOWA 14.07.2012 11:25
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak