Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki na inny sposób

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

frytki 1/2 kg mrożonych
pieczarki 25 dkg
smietana 18% 1 szklanka
cebula 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżeczka płaska
margaryna 4 łyżki
sól
pieprz
Papryka ostra mielona Prymat
jajko ugotowane na twardo 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki na inny sposób

Pieczarki grubo poszatkować, cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać pieczarki i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do grzybów, chwilę podgrzewać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka podzielić na cząstki jak mandarynkę. Do natłuszczonego naczynia do zapiekania rozkładamy połowę frytek ważne, aby to była cienka warstwa rozłożonych frytek, bo w przeciwnym razie frytki mogą być nie dopieczone. Dlatego proponuję rozmrozić je całkowicie, na frytki cząstki jajek, które posypujemy ostrą papryką według swego uznania, na jajka położyć połowę grzybów, znowu frytki i na wierzch resztę grzybów. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na ok. Pół godziny. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 03.09.2012 12:50
fajne
PaniMISIOWA 03.08.2012 11:14
fajne
jozefinach 27.04.2012 10:51
Pyszności.
gacopierz23 12.06.2011 20:50
coś nowego i ciekawego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak