Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki nadziewane szynką i serem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 4 dkg
cukier 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
sól 1 łyżeczka
masło 8 dkg
jajko 2 sztuki
szynka konserwowa 15 dkg
ser żółty 15 dkg
jajko 1 do posmarowania bułek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki nadziewane szynką i serem

Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże z cukrem w odrobinie ciepłego mleka i wymieszać z niewielka ilością mąki. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 min. Jak drożdże wyrosną to dodać masło, jajka, sól i resztę mleka. Wyrobić ciasto, uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 min. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na powierzchni rozłożyć równomiernie szynkę i starty ser, zostawiając wolny brzeg 2 cm. Placek zwinąć w rulonik i pociąć nożem na równe kawałki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać bułki blisko siebie na kształt rozety, przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Posmarować bułki rozmąconym jajkiem z odrobinką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni. Piec około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 11.02.2013 09:48
pyszne robiłam je już kiedyś
PaniMISIOWA 07.08.2012 11:31
rewelacja
Ania67 05.01.2012 21:38
Dla mnie bomba
Sarenka 22.12.2011 09:25
Zjadłoby się taką na śniadanko :)
AgaS10 08.11.2011 19:37
świetne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak