Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewana pieczeń z łopatki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka bez kości 1 większy kawałek w całości
sól
pieprz
Farsz:
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
żółtko surowe 1 sztuka
filet z kurczaka 1 pojedynczy
natka pietruszki 1 pęczek
płatki migdałowe 5 dkg
chleb tostowy 4 kromki
cytrynka 1 sztuka
sól
pieprz
wino białe wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana pieczeń z łopatki

W mięsie robimy kieszonkę na farsz. Kromki pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i ze szczypiorkiem pokroić w cienkie plasterki, pietruszkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Cytrynę dobrze wyszorować i osuszyć, cienko okroić ze skórki i wycisnąć z niej sok, a skórkę drobniutko posiekać. Filet pokroić w drobną kosteczkę. Składniki na farsz wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i włożyć do kieszonki w mięsie. Otwór spiąć wykałaczkami mięso natrzeć solą i pierzem, włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego 200 stopni. Na początku trochę polać mięso winem i powtarzać tę czynność co 15 minut, a później podlewać mięso sosem powstałym podczas pieczenia. Pieczeń musi się piec tyle czasu ile waży . Zaraz po upieczeniu mięsa nie kroimy, ponieważ jak każda pieczeń musi chwilkę czasu poleżeć i odpocząć, aby nie uciekły z niej soki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 15.08.2012 20:25
zapowiada się smakowicie
PaniMISIOWA 07.08.2012 11:32
super
Barbara/zuza22_85 28.09.2011 16:01
apetyczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak