Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak nadziewany warzywami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak świeży 1 sztuka
sól
pieprz
kukurydza w puszce 1 puszka
cukinia 1 mniejsza sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
kolendra 1 pęczek
jajko 1 duże
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 dkg
masło 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak nadziewany warzywami

Kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić na zewnątrz i wewnątrz solą i białym pieprzem. Włożyć do pojemnika, zafoliować i do lodówki na przynajmniej 30 min. Cukinię i paprykę umyć i pokroić w drobna kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dymkę posiekać z delikatna częścią szczypioru. Kolendrę opłukać i posiekać. Wszystkie składniki na farsz wymieszać z rozmąconym jajkiem i tartą bułką - doprawić solą i pieprzem. Kurczaka nadziać farszem, spiąć wykałaczką i włożyć do naczynia do zapiekania. Masło rozpuścić, wymieszać z sokiem z cytryny i dokładnie posmarować sosem całego kurczaka. Do nagrzanego piekarnika 200 stopni włożyć kurczaka i pieczemy przez ok. 1, 5 godziny. W połowie pieczenia należy obrócić go na drugą stronę i często polewać go powstałym sosem z pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 15.09.2012 22:23
jakoś rzadko spotykamy kurczaka z nadzieniem , warto spróbować inaczej
PaniMISIOWA 08.08.2012 12:55
musi być pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak