Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś kurczaka w sosie pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 4 sztuki pojedyncze
skórka starta z cytryny 1 małej
sól
pieprz
pomidory 4 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki
białe wino 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś kurczaka w sosie pomidorowym

Filety umyć, osuszyć, natrzeć solą, białym pieprzem i skórką z cytryny. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godziny do lodówki. Pomidory umyć, naciąć krzyżyki, zalać wrzątkiem, chwile potrzymać i przełożyć na chwilę do zimnej wody. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obrany czosnek i cebulę posiekać. Bazylię i pietruszkę opłukać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć filety na dość mocnym ogniu, mięso wyjąć na talerz. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pomidory, wino ( jak nie mamy wina, to użyć rosołu drobiowego) i zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem, przykryć i dusić przez około 20-25 minut. Włożyć mięso i obracać co jakiś czas aby się podgrzało. Podajemy z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 04.09.2012 22:08
pomysłowa
PaniMISIOWA 17.07.2012 21:49
dobre
Aneta41 04.05.2012 10:53
mniam!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak