Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony schab z migdałową skórką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 szt
migdały 10 dag
schab 1,2 kg
olej 2 łyżki
cebula 1 szt
koper włoski 2 szt
papaja 1 szt
bulion warzywny 1 szkl
śmietana 300 ml
masło 5 dag
sok z cytryny 1 szt
cukier szczypta
przyprawy szczypta
chleb tostowy 3 łyżki
wino białe wytrawne 100 ml
trybula 1 (posiekana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony schab z migdałową skórką

Chleb wymieszać z trybulą, żółtkami i migdałami.
Piekarnik rozgrzać do 175ºC.
Mięsa opłukać, osuszyć i doprawić. Obsznurować.
Obsmażyć na oleju, potem dusić w piekarniku około 60 minut.
Schab posmarować masą migdałową i piec jeszcze 30 minut.
Cebulę obrać i posiekać.
Kopry oczyścić, przekroić na pół i pokroić w plastry.
Papaje obrać, usunąć pestki, pokroić w cząstki.
Wino zagotować z bulionem i cebulą, zredukować.
Do sosu dodać lekko ubitą śmietanę, następnie 30 g masła, doprawić, dodać 2 łyżeczki soku z cytryny, wlać do sosjerki.
Papaję i koper dusić na 20 g masła około 5 minut, doprawić,
wyłożyć na półmisek razem z pieczenią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak