Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepy z warzywno-serowym farszem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kalarepy 4 sztuki
marchewki 2 sztuki
seler 5 dag
żółty ser 10 dag
cebula 2 sztuki
bulion warzywny 1 szklanka
ryż 1/2 szklanki
śmietana 6 łyżek
oliwa 2 łyżki
natka pietruszki 1/2 sztuki
sok z cytryny 1/2 sztuki
tymianek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepy z warzywno-serowym farszem

Ryz gotujemy na sypko na goracym bulionie. Ser kroimy w kostke. Natke pietruszki osuszamy i siekamy.
Z kalarep odcinamy wierzchy z listkami i cienkie plasterki od spodu, aby je stabilnie ustawic. Srodki wydrazamy zostawiajac ok. 1 cm scianki. Miazsz siekamy.
marchewki i selera myjemy, obieramy i scieramy na tarce o duzych oczkach. Miesdzamy z posiekana kalarepa i cebula. Na patelni rozgrzewamy oliwe. Wkladamy warzywa, wlewamy kremowke i dusimy ok. 5 min. Nastepnie dodajemy ryz, ser i natke. Doprawiamy sokiem z cytrynyt, sola i pieprzem. Mieszamy.
Kalarepy napelniamy farszem, a nastepnie przykrywamy wierzchami. Wkladamy do garnka, podlewamy woda, oproszamy ziolami i dusimy 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak