Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałwa drożdżowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 3 łyżki
mleko 0.5 szkl
drodże, 40 dag
jaja 2 szt
mąka 50 dag
masło 2 łyżki
woda 4 łyżki
tłuszcz do formy 10 dag
żółtko jajek 1 szt
mak do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: chałwa drożdżowa

Drożdże utrzyj z łyżką cukru,dodaj ciepłe mleko i rozrób z 3łyżkami mąki.Rozczyn zostaw do wyrośnięcia.Do miski wsyp resztę mąki.Do dołka w mące wlej rozczyn,dodaj jajka utarte z resztą cukru,letnią wodę i roztopione letnie masło.Zagniataj ciasto,aż pojawią się w nim pęcherzyki,pozostaw do wyrośnięcia.Zagnieć ciasto jeszcze raz,gdy podwoi swą objętość,rozdziel na trzy części i uformuj z nich jednakowej długości wałki.Zapleć warkocz,końce zwiń i podwiń.Na blachę połóż wysmarowany tłuszczem papier do pieczenia.Pozostaw na nim chałkę(25minut),posmaruj żółtkiem,posyp makiem .Piecz 30minut w 200stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak