Marynata pokrzywowa do mięsa króliczego

Marynata pokrzywowa do mięsa króliczego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • królik

    3 kg
  • pokrzywa

    30 łodyg
  • chrzan świeży

    15 liści
  • sól

  • ocet 10 %

    1 łyżeczka
  • woda

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na wstępie dodam, że najlepsze są młode liście chrzanu i młode pokrzywy (całe łodygi wraz z liśćmi), gdyż posiadają największe stężenie substancji bakteriobójczych. Mięso królicze dzielimy na porcje i dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Następnie każdą porcję zawijamy w kilka liści chrzanu, a całość w pokrzywę. Na dno kamiennego, ceramicznego lub kamionkowego naczynia kładziemy kilka pokrzyw, a na to zwinięte mięso. Wszystko dokładnie uciskamy, a wszelkie wolne powierzchnie wypełniamy pokrzywą. Na wierzch kładziemy lnianą szmatkę nasączoną octem wymieszanym z wodą. Tak przygotowane mięso możemy marynować do 76 godzin w chłodnym miejscu. Mięso po wyjęciu będzie miało rześki zapach chrzanu oraz będzie idealnie skruszone, gotowe do dalszej obróbki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Beatris

21.10.2012 22:17
Jak na razie nie odważyłam się użyć pokrzyw. Ale w przyszłości kto wie...

MAR3STA

08.02.2012 11:35
genialne, jesteś specjalistą od marynat;)

BernadettaP

22.11.2011 08:31
super, gdyby nie Ty, to pewnie w życiu bym nie pomyślała o wykorzystaniu pokrzywy do marynowania !

Mirka-Ludomila

16.07.2011 00:36
bardzo ciekawa marynata

Grażyna13

09.06.2011 20:06
Ciekawe !

caroline1983

09.06.2011 13:41
Bardzo oryginalne. Takim daniem napewno zaskoczy sie nie jedna osobę:)

caroline1983

09.06.2011 13:40
Bardzo oryginalne. Takim daniem napewno zaskoczy sie nie jedna osobę:)

pacpaw

05.06.2011 21:06
polecam wypróbować ale trzeba uważać, aby się nie poparzyć ;o)

Jolanta_P-S

03.06.2011 21:10
pierwszy raz słyszę o takim sposobie marynowania

Anna169Hosz

31.05.2011 19:31
Podoba mi się taka marynata...koniecznie muszę wypróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat