Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świeżeninka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka 20 dag
słonina 50 dag
łopatka bez kości 30 dag
cebula 3
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Świeżeninka

Składniki mięsne od uboju i momentu rozbioru tucznika mogą mieć maksymalnie kilka godzin za nim trafią na patelnię. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w paski słoninę, solimy i mocno wytapiamy. Następnie wysmażone skwarki przekładamy do miski, część tłuszczu wylewamy, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w paski łopatkę. Solimy i smażymy na rumiano po czym usmażone mięso przekładamy do skwarek. Na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojoną w paski cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajemy paski wątróbki. Po 5-8 minutach dodajemy wcześniej usmażone łopatkę i skwarki, przyprawiamy przyprawą do grilla, mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami w mundurkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 31.03.2012 09:30
tez tak robię
BernadettaP 10.01.2012 07:24
Wypasiona :)
kuklik 11.07.2011 20:12
takie świeżutkie najlepsze
Motorek 30.06.2011 10:20
pycha
pacpaw 05.06.2011 21:05
fajnie, widać uniwersalna nazwa :o) Wcześniej ja kojarzyłem bardziej z wschodnimi rejonami Polski
Jolanta_P-S 03.06.2011 21:08
u mnie też się tak mówi
Iwona51
Iwona51 01.06.2011 10:24
smaczne
Misiek1 31.05.2011 10:58
bardzo by mi smakowała...
agnieszka137 31.05.2011 10:51
Intrygujące danie. Nazwa również. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak