Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynata warzywna do mięsa króliczego

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

królik 3 kg
seler 1
cebula 4
ząbki czosnku 2
pietruszka 2
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Marynata warzywna do mięsa króliczego

Podzielone tuszki królicze dokładnie nacieramy solą i pieprzem czarnym. Wszystkie warzywa kroimy w plasterki. Mięso układamy warstwowo w głębokim (ceramicznym lub kamionkowym) naczyniu, każdą warstwę przesypując warzywami. Czas marynowania ok. 24 godzin. Jeśli chcemy marynować królika dłużej (nawet do 76 h) wcześniej każdą cześć królika należy dokładnie nasmarować olejem, aby odciąć dopływ powietrza do jego powierzchniowych części. Marynata szczególnie polecana do świeżego mięso króliczego – nada mu przyjemny warzywny zapach (z wyraźnym akcentem selera) oraz skrusza mięso.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 09.03.2013 09:14
pycha króliczek
gosia561 19.04.2012 18:43
nie jadam króliczego
Seba 11.10.2011 18:54
super
Mati13 09.06.2011 22:53
świetna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak