Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żurkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ząbek czosnku 1
mąka razowa 1 szklanka
woda 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żurkowy

Czosnek rozgniatamy. Mąkę sparzamy niewielką ilością gorącej wody i intensywnie mieszamy. Następnie dolewamy letnią wodę, dodajemy czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na 3-5 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie powinniśmy otrzymać lekko kwaskowaty, momentami nawet lekko słodki zakwas o przyjemnym zapachu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 27.02.2013 16:17
świetny na prawdziwy pyszny żurek, super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak