Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka naleśnikowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dkg
drożdże 3 dkg
cukier 2 łyżki
jajko 3 szt
mleko 2 szklanki
oliwa 3 łyżki
tłuszcz do smażenia
powidła śliwkowe 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: babka naleśnikowa

Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy 4 łyżkami letniego mleka,dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy dodajemy resztę mąki i jajka.Mieszamy trzepaczką stopniowo dodając mleko.Do dokładnie wymieszanego ciasta dodajemy oliwę jeszcze raz mieszamy i przykrywamy pozostawiając w cieple na 90 min.Smażymy wlewając porcje ciasta grubości 1/2 cm na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron.Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem.Powierzchnię każdego naleśnika smarujemy powidłami.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika aby się troszkę podgrzało.Babkę naleśnikową można ozdobić bitą śmietana lub posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 26.12.2011 10:20
super
iga2 21.11.2011 18:38
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak