Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z truskawkami pod kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki ok pół kg
mleko letnie niepełna szklanka
mąka ok 2-2,5 szklanki
cukier 3 łyżki
jajko 2
żółtko jajek
szczypta soli
masło 60g
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z truskawkami pod kruszonką

Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej, 4-5 łyżek cukru, 16g cukru waniliowego, 60g roztopionego masła. Wszystkie składniki wyrobić. Zawinąć w folię i schłodzić 15min w lodówce,

Mleko zagotować i ostudzić. Wymieszać z cukrem, żółtkiem i jednym jajkiem (drugie do smarowania bułeczek przed pieczeniem). Osobno wymieszać mąkę z suchymi drożdżami,solą. Mokre i suche składniki połączyć, dolać roztopione i schłodzone wcześniej masło. Wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić. Formować jednakowej wielkości bułeczki. Ułożyć je na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia). Ponownie przykryć i znów odstawić. Gdy bardziej urosną, w każdej bułeczce zrobić wgłębienie. W każde nasypać odrobinę bułki tartej i \"nafaszerować\" truskawkami. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką (startą lub \"porwaną\"). Zapiec w 160 stopniach (doglądać by nie spalić;P).
**
przepis w oryginale znalazłam na jednym z blogów choć w gruncie rzeczy w praktyce zmieniały się proporcje ale drożdżówki fantastyczne!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mala2021 27.08.2011 10:57
pychota
Nina7 31.05.2011 11:27
prawdziwy smak lata...
ewasylwia 31.05.2011 10:48
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak