Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszysty cytrynowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 1 sztuka
mąka 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 6 łyżek
cukier 1 szklanka
margaryna 1/2 sztuki
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier puder 2 łyżki
cytryny 3 sztuki
kremówka 500 g
galaretka cytrynowa 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty cytrynowiec

Ciasto:
Bialka odzielic od zoltek i ubic na sztywna piane. Dodac cukier i zoltka, a na koniec make, proszek do pieczenia i olej. Wlac do natluszzonej i posypanej bulka tortownicy i piec 30 in w temp 180 stopni. Ciasto przekroic na pol.
Z 2 cytryn setrzec skorke, ze wszystkich owocow wycisnac sok. Polaczyc go z 1 szklanka wody oraz cukrem. Odlac 1/2 szklanki syropu, a reszte podgrzac, wymieszac z margaryna i zagotowac. Do odlanego soku dodac jajko i make ziemniaczana, po czym wlac do gotujacego sie syropu. Goraca mase wylozyc na spod ciasta.
galaretki rozpuscic w 1/2 szklanki wrzatku, przestudzic. Polaczyc z ubita kremowka i wylac na schlodzona mase cytrynowa. Przykryc drugim plackiem ciasta, posypac cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 30.05.2011 22:12
Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak