Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciastko cytrynowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa na ciasto:
mąka pszenna 350 g
cukier drobny 70 g
cukier wanilinowy 2 łyżki
masło 220 g
Masa cytrynowa:
sok z cytryny 150 ml
skórka z cytryny
jajko 6
cukier 300 g
mąka 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: ciastko cytrynowe

Ciasto: wszystkie składniki dokładnie z sobą wymieszać i wyłożyć na blachę ok 24x na 30cm. Ciasto wstawić na pól godziny lub dłużej do lodówki a następnie podpiec ok 15-20 minut w temp. 175-180stopni.

Masa cytrynowa:
Cytryny (ok 4 sztuki) umyć i z dwóch zetrzeć skórkę. Z cytryn wydusić sok.
Białka oddzielić od żółtek i białka ubijać na sztywną masę. Postępujemy jak z biszkoptem: powoli dodajemy cukier, gdy ubijemy na sztywno dodajemy po kolei po jednym żółtku i ponownie ubijamy na sztywno. Na końcu mieszamy z mąką i startą skórką cytrynową i na samiiuśkim końcu dodajemy sok z cytryny.
Wylewamy masę na podpieczone ciasto i pieczemy kolejne 35-40 minut w piekarniku w temp. 170stopni.

Można polukrować (choć nie polecam - lukier jest za ciężki na tak delikatne ciasto) lub posypać cukrem pudrem.
Kroi się dość trudno ale smakuje b. dobrze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smile 29.04.2012 14:28
dobre
Fiffi 23.03.2012 23:54
bardzo smacznei kwaśniutkie
Izka192 07.10.2011 18:38
ciekawy przepis
MAŁGORZATA108 30.05.2011 22:15
SUPER

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak