Ciasto jabłkowo-cytrynowe.

Ciasto jabłkowo-cytrynowe.

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mus jabłkowy

  • cytryny

  • Biszkopt

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:
* Biszkopt:
* 7 jaj
* 1 szklanka cukru
* 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* papier do pieczenia
*
* Masa:
* 3 jajka
* 3 czubate łyżki maki ziemniaczanej
* 2 duże cytryny
* 3/4 szklanki cukru
* 7 dag masła prawdziwego
* 0,5 l wody
* 0,5 l słoik gęstego musu jabłkowego(ja miałam własny z papierówek)
*
* 125 ml wody
* 3 łyżeczki cukru
* sok z 1/2 cytryny
*
* Lukier:
* 1 szklanka cukru pudru
* kilka łyżek soku z cytryny
* 2 łyżki gorącej wody

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Stopniowo bardzo małymi ilościami dodajemy cukier, cały czas miksując.Kolejno dodajemy także po 1 żółtku.Na koniec wsypujemy (także małymi ilościami) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Blachę 25*36cm wykładamy papierem do pieczenia wlewamy ciasto.Pieczemy w 160 stopniach przez ok.30-40 minut.Studzimy.Przekrawamy wzdłuż na 2 blaty (najlepiej następnego dnia).

Z 2 cytryn wyciskamy sok.3 jajka roztrzepujemy widelcem ,dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy na jednolitą masę.
Wodę zagotowujemy z cukrem i masłem,wlewamy sok.Dodajemy mus jabłkowy,mieszamy i zagotowujemy ponownie.
Odstawiamy z gazu i energicznie mieszając wlewamy jajka z mąką ziemniaczaną.Zagotowujemy i przez ok.1 minutę gotujemy (jak kisiel), cały czas mieszając.

Mieszamy składniki ponczu i połową nasączamy dolny blat biszkopta. Lekko przestudzoną masę jabłkowo-cytrynową rozsmarowujemy na cieście,przykrywamy drugim blatem ,który nasączamy pozostałym ponczem.
Lukier: Do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i ucieramy dolewając gorącą wodę aż stanie się gładki i da się rozsmarować.Smarujemy ciasto i dekorujemy .Ja użyłam krokantu orzechowego i posypki czekoladowej.Odstawiamy cisto najlepiej na noc do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

13.07.2011 19:36
Po prostu niebo...:)

Sarenka

05.06.2011 17:25
Lekko kwaskawe ...uhm, lubie !!

misia53

02.06.2011 12:28
aja poproszę mały kawałeczek .... jestem skromna...

SmacznaPyza

31.05.2011 09:55
i dla mnie proszę ukroić duuuży kawałek!

ana00

30.05.2011 20:12
oj zjadła bym kawałeczek ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat